Soustředění

Čím více je kolem nás dění a podnětů, tím těžší pro nás je se soustředit. Neustále cinkající notifikace na telefonu, pocit ostatních, že na ně máme čas kdykoli a pocit náš, že nám náhodou něco uteče na sociálních sítích. Ovšem, pokud jste tady, pravděpodobně chcete své soustředění zlepšit.

Tipy pro lepší soustředění

Podívejme se teď na pár způsobů, jak posílit soustředění. Neexistuje jeden konkrétní návod, protože každý je jiný, někomu vyhovuje stálý šum, jiný musí mít na práci absolutní ticho a bez špuntů do uší se to neobejde. Vyzkoušejte si, co je pro vás nejvhodnější.

Zjistěte, kdy jste nejpozornější

Na papír si vyznačte ráno, odpoledne, večer a udělejte si k příslušné denní době čárku pokaždé, když ztratíte pozornost. Uvidíte, jak jste na tom s pozorností a navíc budete schopni určit, kdy se vám lépe soustředí, a tedy kdy se máte věnovat náročnějším činnostem a na kdy nechat rutinu.

Dýchejte

Okysličte mozek. Alespoň každou hodinu byste se měli jít projít. Nebo si zacvičit. Po hodině učení si dejte čerstvý pomeranč a jděte se projít, třeba jen okolo bloku. Ovoce vám dodá energii a procházka okysličí mozek.

Odpočiňte si

Při procházce se pokuste nemyslet na danou záležitost. Zaměřte se na něco jiného, jednoduššího. Třeba poslech hudby, bezmyšlenkové sledování dění na ulici apod. Pauzy si naplánujte a nevynechávejte je.

Vyhněte se multitaskingu

Pokud se na něco potřebujete opravdu soustředit, dělejte to na plno. Mozek neumí dělat dvě věci naprosto současně, ale stále přepíná pozornost mezi činnostmi. Pokud budete luxovat a u toho poslouchat audioknihu, budete stejně muset přepnout pozornost na to, abyste odstranili kočku a mezitím přeslechnete, co našel hlavní hrdina v kumbále.
Omezte tedy další činnosti, než dokončíte tuto danou. I nejmenší věci naruší celkovou koncentraci.
Zdroj

Nebuďte zbrklí

Existují věci, které vyžadují delší čas a není vhodné se snažit je urychlit. Dovolte si pracovat na něčem déle. Není to zločin a někdy je to prostě potřeba.

Vytvořte si vhodné prostředí

Nemusíte si nutně vybudovat zvukotěsnou místnost. Postačí, když odstraníte věci, které vám narušují koncentraci – tedy např. půjdete se učit do studovny, kde není spolubydlící apod. Dejte ostatním najevo, že vás nemají hodinu rušit (cedulka na dveře nebo taktní upozornění předem). Máte právo na chvíli soustředění, nenechte si ji vzít. Případně zainvestujte do sluchátek, která odfiltrují okolní zvuky.

Trénujte pozornost

Procházejte bludiště ale jen očima, ne tužkou nebo myší. Kdykoli zjistíte, že šlo o slepou uličku, vraťte se k poslednímu záchytnému bodu. Procházení bludiště pomůže zvyšovat efektivitu i přes vyrušování a opětovné vracení se k práci.

Na dalším obrázku je několik symbolů. Přepínejte pozornost mezi jednotlivými skupinami symbolů Vnímejte najednou traktory, mikroskopy, váhy, továrny…
Potom se pokuste několik desítek sekund vnímat pouze váhy, pak piva, továrny, traktory, kola, mikroskopy.

Zdroj obrázků a další cvičení na trénink pozornosti.

Životospráva

Důležité jsou i další prvky, ne tak snadno „viditelné“. Patří mezi ně dostatek spánku – těžko se budete soustředit, když budete unavení. Cvičte – aspoň trochu, aspoň občas. Učte se nové věci, i kdybyste se měli naučit „jen“ nový uzel nebo sestavit origami, procvičujete tím mozek. Jezte vyváženou stravu – na lepší soustředění vám nepomohou 4 energy drinky a káva, zkuste ovoce, ořechy nebo mrkněte na další tipy. Omezte dobu strávenou na počítači, zejména na sociálních sítích, kde se učíte těkat pozorností na stále nové a nové podněty – můžete to řešit i radikálněji a některé si zrušit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *