Vytvoření návyku

Velkou výhodou návyků je, že nám šetří čas a energii. Čím častěji totiž nějakou činnost vykonáváme, tím snáze a rychleji nám to jde. To se může stát i nevýhodou v případě špatných návyků (to se totiž taky chceme šetřit).

Jak si tedy vytvořit návyk, aby vydržel

1. Musíme vědět, proč si návyk chceme přivlastnit.

Návyk by měl být dobrý pro naše dlouhodobé cíle a dávat nám smysl.
Není to věc, kterou chceme dělat protože to dělají ostatní, nebo podobných pochybných důvodů. Jinak bude fungovat, jestli chceme začít víc studovat, protože jsme zjistili, že knihy nejsou jenom maturitní četba a chceme si rozšířit obzory a jinak to bude vypadat, když nad vámi bude stát babička s tím, že ona se za mlada tolik učila a vy taky musíte.

2. Formulace by měla být jednoduchá a jasná.

„Začnu víc číst“ je na tolik neurčitá formulace, že si s tím jen těžko poradíte. Jinak to vypadá u „Večer, než půjdu spát, si přečtu aspoň jednu kapitolu.“
Pokuste se vyhnout negativním formulacím (nebudu si kousat nehty), zkuste to udělat jinak (kdykoli si budu chtít kousat nehty, budu místo toho skládat rubikovu kostku).

3. Zařaďte to do programu.

Naplánujte si, kdy nový návyk budete vykonávat. Můžete i vyzkoušet, kdy vám to nejvíc vyhovuje (běh ráno nebo večer) a potom to do programu stabilně zařadit na určitou dobu.
Pokud vám nevyhovuje číst přesně od 19 hodin, možná vám to půjde lépe, když to k něčemu přilepíte. Řekněme, že večer si rádi napustíte vanu a chvíli si v ní poležíte. Co si k tomu vzít knihu?
Po některých návycích se nedostaví hned odměna, jako třeba právě u studia. Není na škodu se tedy odměňovat jinak.

Zdroj obrázku

4. Usnadněte to mozku.

Nemusíte hned přečíst celou knihu. Stačí, když si přečtete kousek. Často stačí třeba knihu aspoň otevřít a přečíst první odstavec. Zjistíte, že to není zas tak hrozné a že zvládnete víc. Nastavte si ze začátku trochu jednodušší cíle (jděte několikrát na procházku a pak teprve začněte běhat, projděte předchozí práce než začnete psát svou diplomku,…)

5. Jak dlouho vydržet?

Mozku to velmi usnadníte, když daný návyk budete dělat opravdu pravidelně. Snáz si zvykne a rychleji si činnost osvojí. Rozhodně vám to půjde lépe, když se tomu budete věnovat každý den 15 minut než 2 hodiny jednou měsíčně.
Jak dlouho trvá, než danou věc budete provádět automaticky nejde jednoznačně určit, hovoří se o 21-40 dnech. Velmi záleží na jednotlivém člověku i náročnosti návyku. Zdroj

Kolik návyků najednou zavést? Na to není přesná odpověď. Některé návyky jsou jednodušší (úklid pracovního stolu po pracovní době), jiné těžší (jít ráno běhat). Nebojte se jich zavést víc najednou, ale raději kombinujte těžší s jednoduššími než těžké s ještě těžšími.

TIP.: Na internetu najdete mnoho 30 denních výzev, můžou vám s návykem pomoct 😉

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *