Snění

Denní snění a time management. Jak to jde dohromady?

Nejspíš se budete divit, ale jistá souvislost tam bude. Snění nám totiž může pomoct s motivací.

Na chvíli se zasněte. Pokud se jedná o úkol, do kterého se vám nechce, co se stane, když ten úkol neuděláte? Vybavte si scénář do nejmenších detailů.

Že nepřipravíte prezentaci v práci, bude mít za následek to, že na vás bude šéf křičet. To ale nebude jediné, že ne? Pokud prezentaci pro obchodní partnery nebudete mít hotovou, obchodní partneři nebudou mít tušení o vašem produktu a z obchodu sejde. Ohrozíte tím svou kariéru, ale také pokračování firmy, případně „jen“ zhatíte úsilí kolegů. Ale je fakt, že to odpoledne zvládnete víc levelů v Candy Crush.

No dobrá, trochu přeháníme, důležité je, že neudělaná prezentace neznamená „průšvih“, ale konkrétní důsledky. (Mimochodem, pokud potřebujete pomoct konkrétně s prezentacemi mrkněte na info o prezentování.)

Pozitivní snění

Nebudeme snít jen negativně. Snít je důležité (ne-li důležitější) i pozitivně.

V klidu se zamyslete, co pro vás znamená, že tu prezentaci uděláte? Pomineme to, že ji budete mít konečně z krku. Může vás někam posunout. Prezentační dovednosti dnes patří k velmi ceněným měkkým kompetencím. A nejlépe je trénujete právě tím, že to budete zkoušet a zase zkoušet. Mimo to, trénujete i své vyjadřovací schopnosti, což pomáhá celkově v komunikaci, může vám to pomoci při argumentaci a také v učení (resp. používání) cizích jazyků.

V neposlední řadě, vytvoření prezentace pomůže vaší firmě k získání nových kontaktů a kontraktů. Získáte si váženost, protože někomu se možná váš přednes nelíbil, jenže oni si pravděpodobně nejsou vůbec jistí, zda by to uměli lépe, nebo minimálně tak, jako vy.

To není málo výhod, co myslíte?

Snění a osobní vize

V životě je dobré vědět, kam směřujeme. Nemusí jít o přesnou charakteristiku zaměstnání, počet a jména dětí nebo výška planěk plotu. Záleží jen na vás, jak si svou vizi postavíte. Někdo potřebuje právě přesné počty, někomu stačí natolik abstraktní představa jako „Chci být šťastný.“ Není jedno konkrétní schéma, jak má vaše vize vypadat. Přesnější vize mají tu výhodu, že si je snáz představíme a spíš najdeme cesty, jak se k nim dostat.

Konkrétními vizemi se budeme teď chvíli zabývat. Představte si to, co chcete, po čem toužíte. Ať už je to milion na účtu, nobelovka, 4 děti, cestování,… Zapište si, jaká cesta nebo cesty k tomu vedou.

Vezměme jako příklad, že chcete projet celý svět. Představte si, jak letíte přes oceán, zdoláváte sopky, poznáváte obyvatelstvo, fotíte se s klokany. Zaměřte se na pocity. Jaký máte pocit z procházky po rozehřáté písečné pláži? A nestačí říct/napsat „dobrý“! Vžijte se do toho, užijte si to!

Celkem příjemné, ne?

A teď, co vám v tom brání? Nějaká překážka tu asi bude, jinak už byste měli koupenou letenku na Bali a zbytek článku by vás nezajímal. Je to strach z neznáma? Jazyky? Peníze? Čas? Zapište si překážky a spolu s nimi i možná řešení.

Strach. Opravdu je to tak zlé a nebezpečné cestovat? Co kdyby jel někdo s vámi? Co takhle si o tom dopředu nastudovat co nejvíc informací, abyste nemohli být zaskočeni.
Jazyky. Jaké jazyky už umíte? A jste přihlášeni na Duolingo? Kde jsou nejbližší jazykové kurzy? Nemusíte znát všechny jazyky světa přeci! Často stačí základy a navíc máme přeci chytré telefony a překladače! A tak můžete pokračovat.

Možná teď chcete oponovat, že to, co chcete vy, nemá tak jednoduché překážky. Zkuste se zamyslet, jestli tu věc vážně chcete, vraťte se k těm pocitům z písečné pláže. Pamatujte, kde je vůle, tam je cesta. A pokud ne, možná se dá upravit i vize. Procestovat „celý svět“ zní skvěle, vy ale možná toužíte spíš jen po jižní Evropě, Severní Americe a Asii. V tom případě nebudete potřebovat to očkování do Afriky, na které jste alergičtí, ani nebudete muset pokoušet svůj strach z tuleňů. Buďte trochu realističtí, „celý svět“ pro někoho znamená pas plný razítek, pro jiného pěší túra po Himalájích a sopkách na Kanárských ostrovech.

Pokud narazíte na nějakou překážku a nemůžete s ní pohnout, zkuste vzít do hry někoho dalšího. Jiný pohled na věc vám může pomoci najít nějakou kličku, nějaké řešení problému.

Pište si své vize. Prožívejte je, dělejte si myšlenkové mapy a časové plány. Jakou část výplaty si každý měsíc uložit, abyste za 2 roky mohli odletět na 3 měsíce? Kolik jazyků je třeba aspoň trochu ovládnout? Vytvořte si plán a držte se ho.

Ještě jedna maličkost. Dělejte to kvůli sobě, ne kvůli tomu, abyste byli oblíbení, ne kvůli rodičům, ne kvůli lakům na Instagramu, ale kvůli sobě a svým pocitům. Je to přeci váš život, tedy i vaše vize a sen.

A teď mě omluvte, jdu si zjistit ubytování a dopravu po Irsku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *