Udávání termínů

Udávání termínů je praktický nástroj v time managementu, který vám pomůže mít přehled a nezbláznit se z toho všeho. A navíc pomůže najít motivaci, když se blíží deadline.

Určování termínů pomáhá oběma stranám. Tomu, kdo obdrží výsledek i tomu, kdo má práci udělat. Oba pak totiž mohou dále plánovat.

O udávání termínů sami sobě si můžete přečíst také v článku Jen jednou v ruce.

Co způsobují činnosti bez termínů?

Pokud udáte termín, víte, na čem jste. Mimochodem, kdy jste se sešli s kamarádem, se kterým jste si řekli: „Někdy musíme zajít na pivo.“? Jak by to dopadlo při větě: „Co takhle jít v pátek večer na pivo?“
Podobné to je s tím: „Musím uklidit,“ které vyústí až ve vánoční úklid, na který si vezmete půl den volna (=naplánujete).

Plány a cíle by měly být SMART

S – Specifické, konkrétní

M – Měřitelné

A – A dám to?, dosažitelné

R – Realistické

T – Termínované, ohraničené v čase

Pokud vaše cíle budou splňovat tyto parametry, bude se vám s nimi lépe pracovat a hlavně budete reálně vědět, na čem jste a jak to všechno naplánovat.

Dochvilnost

Dochvilnost je výsadou králů. Ničím neurazíte člověka tolik, jako když přijdete pozdě. Dobře, jsou horší urážky, ale pozdní příchod se pořád drží na vysokých příčkách.

Představte si, že jste v divadle na dlouhém představení, které má dvě přestávky a vy sedíte na kraji řady. Chvíli před začátkem představení si to přikvačí pár, který sedí uprostřed a zvedne celou polovinu řady, aby se dostal na místa. A co hůř, z obou přestávek se vrací jako poslední, takže se řadová rozcvička znovu opakuje. Nedej bože, kdyby ještě potřebovali odejít dřív, aby stihli vlak…

Nebuďte tím posledním párem, který sedí uprostřed. Buďte empatičtí k ostatním. Koneckonců šetříte čas jim i sobě. Vždyť si to vezměte – přijdete o 10 minut později na schůzku, celých 10 minut vymýšlíte adekvátní výmluvu, případně její formulaci (protože nemůžete říct, že jste ho nechali čekat, protože jste se mazlili s kolemjdoucí kočkou.) A pak tuto výmluvu 5 minut vysvětlujete, případně obhajujete. Přitom už mohla být dávno objednaná káva a rozložené podklady pro schůzku.

Pro pobavení:  Dochvilnost v japonském podání

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *