Barva a posazení hlasu

Co je to barva a posazení hlasu? Odborně o tom najdete pod pojmem “edukace hlasu”. Nejsem foniatr, tak berte moje popisy s nadhledem. To o čem chci povídat, je to, jak zní náš hlas.

Typy posazení hlasu

Můžeme mluvit “zahoukle”. To je odborný termit pokud moc nevyslovujete a spíš tak houkáte. Další možností je nosovka. To je ten zvuk co děláme se zavřenou pusou. Nebo i otevřenou, ale pořád to zní jak když zapnete elektrický kartáček. Nosovku poznáte, když si zacpete nos. Třetí možnost, které mě napadá je přesvětlená řeč. Je taková až ostrá a můžete ji slyšet třeba u slováků.

Dnes se chci věnovat vyslovování samohlásek. Ovšem nikoliv artikulaci. Samohlásky jsou znělé a tak rozhodují o tom jak posluchači vnímají náš hlas. O síle a výšce jsme si psali už dříve. Dnes se zaměříme na vědomé posazení hlasu. 

Příklad posazení hlasu

Co je to vědomé posazení? Pořád o tom mluvím a nevím jak to správně vysvětlit. Proto si uděláme příklad. Cílem je říci postupně samohlásky „U O A E I„. Řekněte je nahlas, každou zvlášť a lehce je protáhněte. To čeho si můžete všimnout je, že hned u „U„, vám zaleze jazyk skoro až do krku a bud to znít houkavě. Budete mít pocit že to “U” se vám ozývá z krku. Jak budete pokračovat směrem k “I”, budou samohlásky více a více vylézat z krku. Až budete říkat “I” jazyk naopak přesunete a zkroutíte vepředu v ústech. “I” bude znít jako když vzniká na předních zubech. Třeba to nepocítíte hned. Pokud to budete zkoušet a vyslovovat (nikoliv víc křičet), až úplně absurdně vyslovovat, jistě se k tomu pocitu dostanete. 

Ve chvíli, kdy se Vám podaří dosáhnout vědomí o tom, kde se tvoří jaká samohláska, můžete s nimi vědomě začít pracovat. Chce to samozřejmě nějaký cvik, ale pak je možné si tímto způsobem pomáhat při různých situacích. Například posunutím posazení hlasu více do krku snížíte výšku hlasu. Posazení hlasu opačným směrem, hned za zuby, pomůže v hlučnějších prostředích. Zvýšíte tím hlas, bude znít světleji a zlepšíte artikulaci. 

Poselství tohoto článku je:

  • Hlas vzniká na různých místech v ústech,
  • jsme schopni toto místo vědomě ovlivnit,
  • nejhlouběji vzniká U nejvíce vepředu I,
  • posazení hlasu vzadu v ústech “snižuje” hlas,
  • posazení hlasu vpředu v ústech zvyšuje hlas a zlepšíte artikulaci.

Zpět na rozcestník o hlasu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *