Hlas (rozcestník) – náš sonický šroubovák, bezová hůlka i hvězda smrti

SPOILER ALERT – Není to o politice!!!

Zrovna probíhaly volby a několikrát jsem se setkal s argumentem “Co můj hlas zmůže”. Vždycky jsem říkal, že hlas je velmi mocný nástroj. Jen ho musíme umět používat. Od té doby nosím myšlenku sepsat článek jen o hlasu. Nyní přišel jeho čas.

Co je to hlas?

Jde o energii předávanou molekulami prostředí v podobě vlnění. Vydává ji naše tělo za vědomé práce velkého množství svalů jako je bránice, mezižeberní svaly, hlasivky (ano, jsou to svaly), krční svaly, měkké patro, jazyk a obličejové svaly. Pro přesný výčet kontaktujte svého logopeda. 

Tím chci naznačit, že jde o náročnou činnost. Ovšem jde o vědomou činnost. Proto můžeme výsledek (náš hlas) do značné míry ovlivnit. 

Vlastnosti hlasu

Protože tento článek patří do rubriky prezentace a komunikace, budu se zde zabývat i tím, jak jej využít během mluvení. Protože hlas ostatních vnímáme hlavě, když mluví. Základní charakteristiky hlasu a mluvy: (podle mě)

Proč se tomu věnuji

Zvuky vnímáme intenzivně. Mluvení je stále dominantní přenos informací. Zejména ve škole vyučující předávají znalosti mluvením. Na poradě v práci diskutujeme o nápadech, případně přednášíme výsledky. Večer v hospodě se snažíme zaujmout příběhy. Mě osobně mrzí, že existují učitelé, kolegové a kamarádi, kteří díky svému projevu nemají moc sympatií. Protože pak je nikdo nechce poslouchat a tím přicházíme o zájem, nové nápady a úžasné příběhy. A pak k sobě máme všichni zas o kousek dál. 

TIP: Doporučuji se podívat na film Králova řeč. Mě osobně se moc líbil. Film zachycuje okamžik, kdy právě hlas jednoho člověka měl obrovskou sílu. Nic nepřichází jen tak a je potřeba to rozvíjet.

Komentáře: 3

  1. Pingback: | Blog Uni-W

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *