Hlasitost hlasu (síla [the force])

Začnu surfováním. Vaši posluchači jsou surfaři. Čekají na prkně na klidném oceánu, aby se svezli na vlně. Hned potom jedou na další. Tu sjíždějí zase. Dělají to tak dlouho, dokud můžou. Má to ale svoje podmínky. Na malých vlnách si nezajezdí. Velké vlny spíš víc lidí odradí. Nejlepší jsou vlny prostě akorát. 

Možná si říkáte proč zrovna surfování. Zrovna surfování protože je to dokonalé přirovnání k hlasitosti vašeho projevu. Hlasitost si nepředstavíte, ale vlny na moři uvidíte, když zavřete oči. Hlasitost vašeho projevu patří mezi vědomé projevy. Jsme tedy všichni schopni ji ovlivňovat. Můžeme dělat jak malé vlny tak i velké vlny (přeloženo: mluvit potichu i nahlas). 

Co vše mohou posluchači poznat z hlasitosti vašeho projevu?

Tichý – strach, úzkost, nervozita

Silný – agrese, nátlak, neautentičnost

Hlasitost je dána vašimi hlasivkami. Stejně jako jsou nebezpečné velké vlny pro surfaře i mluvení maximální hlasitosti je pro prezentaci nebezpečné. Proto jsem dal dohromady 3 body, kterých se držím jak klíště. 

Nevěřte posluchači, že vás dobře slyší – vyzkoušejte si to

Zkoušení není pro diskuze jeden na jednoho. Ale když se vás někdo zeptá zda to můžete zopakovat, je to signál být o něco více hlasitější nebo více vyslovovat. Znáte ty trapné situace kdy jste se už 3x zeptali a stále nerozumíte, ne?

Ozvučení Vám pomůže i když se neradi slyšíte

Tohle platí jako železná zásada pro velké prostory. Když můžete využijte ozvučení. Mluvte klidným pevným hlasem. Posluchači budou vnímat klid z Vašeho hlasu a budu jim příjemné Vás poslouchat. Lepší být o něco víc nahlas než o něco méně.

Změny hlasitosti ničí nudu (monotonnost)

Nejen změny hlasitosti, ale i dynamika, vyslovování nebo položení hlasu. Práce s projevem zaujme posluchače výrazně víc, než jakýsi stále stejný monotónní transformátor. Když jde příběh kupředu, klidně to řekněte víc nahlas. Zvyšujte hlasitost, aby se budoval vrchol/rozuzlení/překvapení. Mluvte potichu a tajuplně a vzývejte tím napětí.

Kde najít víc?

Zpět na rozcestník o hlasu

Komentáře: 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *