5S

5S se řadí mezi nejdůležitější přístupy „štíhlé výroby“ (lean) v japonských firmách. Štíhlá výroba spočívá v omezení plýtvání a zefektivnění výroby.

Nejspíše se divíte, jak taková věc souvisí s time managementem, ale pokud vezmete v úvahu, že k němu patří i sebeorganizace a úklid, už vám to tak zvláštní připadat nebude. Pojďme se společně podívat, jak vám může tato metoda pomoct a jak ji můžete sami zavést.

Co znamená 5S

  1. Seiri (utřídit)
  2. Seiton (uspořádat)
  3. Seiso (udržovat pořádek)
  4. Seiketsu (určit normy, pravidla)
  5. Shitsuke (upevňovat a zlepšovat)

V českém podání by to tedy mohlo být spíše 5U. Pojďme si jednotlivé kroky rozebrat a zavést.

  1. krok: Seiri – utřídit

Cíl: rozlišit zbytečné od nezbytného
Všechny věci na pracovišti roztřiďte na 3 druhy:
– co je nepotřebné
– co se používá jenom občas (déle než jednou za 30 dní)
– co je nutné k práci každý den
Podle skupiny potom vše uspořádejte. Nepotřebné vyhoďte, občas používané ukliďte do skříně nebo do skladu, nezbytné a často používané věci potom patří do šuplíku případně na stůl.

  1. krok: Seiton – uspořádat

Cíl: věci urovnat tak, aby bylo jejich nalezení vyžadovalo minimum času.
Všechno na pracovišti ukládejte podle zásad ergonomie a podle potřeby. Návody, pořadače a ostatní dokumentaci přehledně označujte a ukládejte. Každý předmět má své místo a na něj ho také po použití vracejte.

  1. krok: Seiso – udržovat pořádek

Cíl: Předměty na pracovní ploše a prostor jako celek udržovat čistý
Když ukládáte předměty, ukládejte je čisté a na své místo. Vyhnete se tak inkoustu mezi papíry a sponek zamotaných ve špendlících a gumičkách.

  1. krok: Seiketsu – určit pravidla

Cíl: standardizovat a zvyknout si na uložení věcí a jejich vracení na správná místa.
Je potřeba stav udržet a případně zlepšovat (odklízet ze stolu nepoužívané věci). Dalším cílem je i to aby se vám prostředí líbilo vizuálně. Co byste rádi upravili?

  1. krok Shitsuke – upevňovat a zlepšovat

Cíl: zvyk na 5S, sebedisciplína, pravidelná revize
Vytvořte si návyky, pravidelně uklidit pracovní prostředí, dávat si pozor na to, co kam dáváte, dokud to nebude automatické.

Uspořádání pracovního stolu

Pokud tápete ohledně uspořádání svého pracovního stolu, mrkněte na následující tipy:

  • Pokud vybíráte pracovní stůl,
    • vybírejte raději dřevo než sklo. Skleněný jistě vypadá lépe, ale chlad může být nepříjemný.
    • nastavitelná výška se hodí nejen pro velmi vysoké nebo malé lidi, v současné době je moderní i práce ve stoje nebo naopak sezení na zemi a pro oba případy se hodí stoly s nastavitelnou výškou desky.
    • desku stolu volte bez vyvýšených a ostrých okrajů – ty jsou časté u levnějších variant počítačových stolů, jsou však nepříjemné pro delší práci.
    • velikost desky stolu vybírejte podle toho, co všechno plánujete na stole dělat, pokud bude na stole umístěn trvale počítač, vybírejte tak, aby se tam vešla i běžná „papírová“ práce.
    • deska stolu by měla být hladká, případně si pořiďte podložku na psaní.
  • Monitor počítače by měl být přímo naproti vám (ne bokem)  ve vzdálenosti 50-70 cm ve výšce očí nebo mírně pod ní.
  • Osvětlení by mělo přicházet zepředu zleva, pokud jste pravák, a obráceně – nebudete si tak při psaní stínit. Vybírejte světlo, které můžete polohovat.
  • Šuplíky volte na straně dominantní ruky. Mnoho stolů má možnost vybrat si stranu při jeho sestavování.
  • Stejně tak diář, telefon, funkční psací potřeby a předměty denní potřeby, které musíte mít na stole (a nemělo by jich být moc) umístěte po pravé ruce (po levé pokud jste levák).
  • Užitečné je také box na dokumenty od kolegů nebo poštu, aby papíry nebyly všude.
  • Pokud je to trochu možné, mějte za stolem obrázek nebo fotografii přírody (pokud není možné tam mít okno). Zelená uklidňuje a oči si čas od času potřebují odpočinout od zářícího monitoru. Může se hodit i malá pokojová rostlina.
  • Na sezení volte raději klasickou kancelářskou židli. Můžete si nastavit výšku a sklon dle potřeb. Míči se spíše vyhněte, nemá možnost opření se a navíc budete mít tendenci pořád poskakovat.

Další možnosti uspořádání najdete zde. K uspořádání podle Feng Shui je ještě třeba dodat, že bystě neměli u pracovního stolu sedět zády ke dveřím – to totiž, kdyby se někdo potichu přikradl a chtěl by vás bodnout do zad.
Nápady najdete i na dalších stránkách.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *