Skripta a jak je (ne)shánět

Nástup na vejšku provází spousta menších i větších, rozumných i hloupých úkolů. Kombinací všech je pak úkol pořídit skripta.

Skripta. Knihy vydané školou, které se nedají sehnat jinde než ve škole. Vydali je vyučující jako skript svých přednášek, které se za tu dobu už naučili zpaměti, a tak je mohou rovnou publikovat.

Vyučující se zpravidla dělí na 3 skupiny:

„Pokud byste chtěli skripta, nějaká jsem vydal, jmenuje se to…“ – Nenutí, ale nabízí, což je sympatické. Pokud z nějakého důvodu nemůžete chodit na přednášku (jasně, vždyť je od 7 ráno…), tak jsou skripta ideálním řešením.

„Skripta si kupte, budete je potřebovat. Je možné, že už nejsou k sehnání v prodejně učebnic, to je mi jedno, nějak si je sežeňte.“ – Do 5 minut se po těchto slovech přednášejícího začnou objevovat na Facebooku příspěvky, zda někdo náhodou skripta neprodává. Do večera se strhne krvavá řežba a ceny za salátové vydání převyšují původní ceny. Po dvou dnech to premianti vzdávají, pláčou a jdou raději do práce. Když skončí semestr, všichni zjišťují, že všechny přednášky lze najít na netu a skripta si kupovali zbytečně.

„Skripta si kupte. Ale ne z druhé ruky. Musíte si koupit ty nejnovější! Jsou tam věci, které budou ve zkoušce!“ – Nejneoblíbenější přístup. Zatímco v pohodě můžete sehnat skripta za dvacku, kvůli této větě investujete 140,- za něco, co slovo od slova zazní na přednášce. Rozdíl oproti starému vydání spočívá v opravení hrubky na straně 41 a přidání dvou grafů do příloh.

Abychom jen nekritizovali, některá skripta jsou samozřejmě užitečná, najdete tam rozumné shrnutí látky a příklady.

Kde skripta shánět:

Pokud preferujete papír a nevadí vám starší vydání, podívejte se na burzy na facebooku, oficiálně pořádané akce přeprodeje skript a také nástěnky s inzeráty. Skripta od starších spolužáků můžete sehnat za polovinu ceny a stejně tak se jich potom i zbavit. Takové nákupy bývají přátelské a jednoduché. Pokud na vás má druhá strana o chvíli víc času, můžete navíc zjistit zkušenosti s daným předmětem.

Někdy se skripta jen tak na „volném trhu“ sehnat nedají – buďto je požadováno nejnovější vydání nebo danou učebnici nikdo nenabízí. V knihovně jsou často umožněny dlouhodobé výpůjčky nebo aspoň dostatečně dlouhé na to, abyste si stihli stránky nafotit a případně využít později. Na konec můžete omrknout oficiální prodejnu skript.

Často stačí pouze elektronická nebo vytištěná verze skript. Podívejte se, kde by se dala stáhnout. Než zadáte do hledání na primat.cz požadovaný materiál, omrkněte nejprve uložto, kde za stažení nebudete utrácet banány. Pokud je učitel pohodář (a pokud to nějaký čte, tak vás máme nejradši!), nasdílí vám užitečné materiály rovnou a nebude vás nutit do koupě skript, která se pak budete snažit zoufale prodat dalším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *