Meditace I.

Poprvé jsem o meditaci uvažoval před dlouhou dobou. Jak to tak bývá zůstalo to jen u uvažování. Tenkrát jsem si nedal cíl. Dnes to napravím. Chtěl bych se v několika příspěvcích věnovat tomu jak začnu meditovat. Třeba to pomůže i někomu z vás 😉

Prvně je dobré stanovit si cíl. To proč to děláme. Takže začátek je jasný. Osobně do toho jdu protože:

  • chci zvýšit schopnost soustředit se
  • vytvořit si nástroj na rychlé nakopnutí

Takže s tímto půjdu do celého meditačního experimentu. Co jsem se naučil v Google je, že co nezměřím to neexistuje. Teď ruku na srdce jak chci měřit soustředění. To je docela otázka. Co mi pomůže s alespoň částečným měřením je aplikace Lumosity. Ta měří několik různých dovedností a jednou z nich je něco jak pozornost. Současné score mám 1424.

Zároveň budu měřit počet vyrušení během úkolů. Zaznamenám čas a počet vyrušení, kdy jsem z nějakého úkolu kdo ví proč uhnul. Třeba jako zkontrolovat zprávy nebo pohřbít kočku a tak…

Měření druhého bodu bude doufám o něco jednodušší. Rozdělím den na dopolední a odpolední část. Odpoledne je u mě o něco méně produktivní proto budu odpoledne chvilku meditovat a zaměřím potom pozornost na maximální produktivitu. Budu pravidelně zaznamenávat co se děje. A uvidíme jak se mi bude dařit.

Krok 1 – zeptat se někoho kdo ví víc než já

Jak je z nadpisu jasné nebylo to moc složité. Díky za fb. Cílem bylo zjistit co a jak. naštěstí jsem narazil na několik milých lidí. Stačí jen prostudovat sílu třetího oka, vibraci někde na čele a bude to ok. Dobrá už nepřeháním.

Ze získaných informací jsem vyšel k tomuto že začnu tím, že se naučím „vyklidnit“ a budu se soustředit na dech. Provedu to tak, že se pokusím každý den odpoledne najít chvíli na „meditování“. Spíš to budu nazývat sezení se zavřenýma očkama a nadechování na povel. Taky tomu dám pevný časový ráme 15 minut.

Vše máme, takže jedem dál.

Krok 2 – začít

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *