„Jobs taky nedodělal školu…“

… argument, který říkáte, když se vám nechce učit. Když se vám nepovede první pokus zkoušky, odvoláte se na Steva Jobse, Billa Gatese, Michaela Della nebo Marka Zuckerbergera. Vždyť ani oni nedokončili vysokou školu, a kam to dopracovali! Jsou přece jasným důkazem, že bez školy to jde! A nebo se jedná o tzv. klam přeživších.

Vážně to tak je?

Slyšíme jen o těch úspěšných, o vítězích. Ostatní se drží v pozadí. Tím nechci říct, že ti, kteří nedodělají školu, nemohou být úspěšní, spíš to ale nezávisí na neúspěchu ve škole, ale na jiných faktorech. Slyšeli jste někdy o spolužácích těchto osobností, kteří na škole neuspěli a měli stejnou kliku?

Říká se tomu Klam přeživších

Zamyslete se…

Kolik vašich spolužáků, kteří školu nedostudovali (ZŠ, SŠ i VŠ) se takto proslavilo? Na druhou stranu, možná nemáte spolužáky – úspěšné absolventy – kteří jsou teď velmi úspěšní nebo slavní, přesto, je dost možné, že se jim teď daří lépe než první zmíněné skupině. Pokud nevěříte, udělejte si vlastní průzkum.

Toto se snadno projeví ve více oblastech

Nejen ve studiu či ve válce se tento jev objeví. Dalším příkladem je citát „Dějiny píší vítězové.“ Poražení (možná usmrcení) je psát nemohou. Vzpomeňte si i na loterii. O vítězích milionů se píše, případně se s ním dělají rozhovory atd. Ale vzpomenete si na člověka, který už 50 let sází a do teď nic nevyhrál? Pravděpodobně ne, o takových lidech se nemluví. Přitom takových lidí je nesrovnatelně víc. Zmíněno je to i v článku a videu zde. Podobně si to říkáme třeba i o výrobcích, které „dřív byly zaručeně kvalitnější“, neb je používáme do dnes. Jenže také ne všechny, často vydržely i díky tomu, že byly pravidelně udržovány a opravovány. Dokonce to platí i v některých politických aspektech nebo z úplně jiného soudku, příkladem jsou filmy a hudba.

Klameme sami sebe, přesto za to tak úplně nemůžeme a hlavně si ani neuvědomujeme, že to děláme.

Zajímavé články:

Bohatství i bez diplomu, ale poctivou prací. Příběhy slavných, kteří nedostudovali
Survivorship bias
Co je to klam přeživších?

(Zdroj obrázku)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *