Eisenhowerův princip

Eisenhowerův princip slouží k určování priorit. Veškeré úkoly se rozdělí podle dvou kritérií – důležitost a naléhavost.
U každé činnosti se zamyslete, jak je pro vás důležitá s ohledem na dlouhodobé i krátkodobé cíle a následky. Poté posuďte, jak rychle musíte danou věc udělat (deadline).

Na základě toho se úkoly rozdělí do 4 kvadrantů:

Teď víme, které úkoly kam můžeme zařadit. Vypsáním úkolů a zařazením do kategorií podle kritérií důležitosti a naléhavosti pomůže s přehledem, kolik jakých úkolů máme.

Jak s úkoly naložit

 

Krize (Důležité – Naléhavé)

V této skupině jsou úkoly, které jsme buď zazdili nebo se objevili nenadále a je nutné je okamžitě řešit. Může to být třeba rozbitý počítač, který nutně potřebujeme k práci a je nutné to řešit.

Úkoly v této skupině nemůžete odkládat protože by mohli mít velmi nepříjemné následky.
Jediným řešením je úkol udělat. Alternativou je, že ho nesplníte pak ale musíte počítat s negativními důsledky.

 

Prevence krizí (Důležité – Nenaléhavé)

Sem se řadí úkoly, které je nutné udělat, ale máte na ně dostatek času. Řadí se sem dlouhodobé úkoly. Často se týkají třeba osobního rozvoje, udržování dobrých vztahů, plánování nebo vzdělávání.
Protože máme čas na přípravu, můžeme si úkol rozdělit na menší díly a plnit postupně a pravidelně. Můžete se zaměřit na proces tvorby.

 

Rutina (Nedůležité – Naléhavé)

Jedná se o většinou krátkodobé pravidelné úkoly, které musíte udělat. Často jsou to jednoduché úkoly, přesto zabírají čas. Může se jednat o odpovídání na e-maily nebo nákup potravin. Úkoly je potřeba plnit, ale většinou se netýkají našich dlouhodobých snů a cílů.
Pokud je to možné, úkol ani nepřebíráme, jinak se takových úkolů můžete zbavit delegováním. Protože se úkol pravidelně opakuje (např. nákup) můžete si vytvořit návyk, kdy a jak daný úkol plnit.

 

Žrouti času (Nedůležité – Nenaléhavé)

Činnosti, které mají nejnižší prioritu, děláme někdy i rádi. Dělí se na dvě skupiny – první jsou věci, které děláme, když prokrastinujeme. Hraní her, sledování televize nebo brouzdání po sociálních sítích nás možná baví, ale většinou to není nijak užitečné ani nás to nikam neposouvá. Ve druhé skupině může být úklid, malování aj. Nehoří to a pokud nečekáte zrovna návštěvu, ani to pro vás není tak důležité. Pozor ovšem, někdy daný úkol necháte vyhnít (možná dokonce doslova) a nic se nestane. Úkol se ale také může náhle přesunout do „Krize“ – to když nenadále přijde na návštěvu třeba tchyně.
Tyto úkoly zkuste řešit rychle (ať se toho rychle zbavíte) a případně víc najednou, např. sledování televize + luxování nebo hraní hry při čekání na vydání balíčku na poště.

A teď vy!

Namalujte/vytiskněte si tabulku a zkuste si zařadit své úkoly do skupin. Zjistíte tak, na čem máte začít okamžitě pracovat a co má ještě čas.

Zdroje: jdipracovat.cz, chovani.eu, salmondo.cz, managementmania.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *