Alternativní metody rozhodování

Život se neskládá jen ze složitých rozhodnutí a nemusíme si na každé vytvářet excelovskou tabulku ani graf. Spoustu věcí lze rozhodnout snadno a rychle a existují i způsoby nebo „udělátka“, která to vyřeší za nás.

Tématem jsou alternativní metody rozhodování. Řeč bude o metodách obyčejných, zvláštních i těch, u kterých si ostatní budou ťukat na čelo.

My ale víme, že tyto metody jsou jen zástupný mechanismus, jak k řešení dospět. Hluboko uvnitř jsme se už dávno subjektivně rozhodli a jen ze sebe potřebujeme vydolovat jak.

Podíváme se, jak mechanismus funguje.

Pokud nějakým způsobem vybereme odpověď a nejsme s výběrem spokojeni (chceme zkusit rozhodovat znovu, hledáme další výhody/nevýhody) a pořád váháme nad konečným rozhodnutím, pravděpodobně tuto volbu podvědomě nepovažujeme za vhodnou a můžeme ji vyřadit. Naopak pokud jsme s odpovědí spokojeni – už se dál rozhodovat nechceme, měli bychom rovnou „vynést rozsudek“ a dál se problémem nemusíme zabývat.

K vyjádření těchto podvědomých myšlenek nám může sloužit mnoho prostředků. Na některé z nich se podíváme.

Alternativní metody rozhodování

Některé metody vyžadují pomůcky, jiné máme běžně při ruce. Stejně tak některé vyžadují určitou praxi či zručnost a další zvládneme levou zadní bez zkoušení.

Hod mincí

Nejosvědčenějším a nejběžnějším prostředkem je hod mincí. Panna vyjadřuje jednu možnost, orel druhou. Která padne?
+ snadné
+ dostupné
možnost pouze 2 variant

Magická koule

Nevýhoda magické koule je v odpovědích pouze ANO/NE (případně jejich varianty). Často to ale stačí. Dále je také potřeba si nejprve kouli pořídit (vyhledejte si Magic 8 Ball) nebo najít na internetu (viz níže).
+ vypadá stylově
+ snadné
+ rychlé
+ zábavné
pouze ano/ne

Tarotové (nebo jiné) karty

Výklad karet vyžaduje jistou zručnost. Na druhou stranu, kromě konkrétní otázky můžete zapřemýšlet nad širšími souvislostmi a dospět k zajímavějším závěrům. Může se to stát i určitou formou meditace.
+ v hlavě si současně můžete srovnat i další záležitosti
člověk k tomu potřebuje aspoň trochu praxe
trvá to déle

Otázka na jiného

Velmi snadnou cestou je zeptat se na řešení někoho jiného. Pozor ale na pocit přenášení odpovědnosti. Nenechte se ukolébat tím, že „tohle přece rozhodl on, ne já“ a nedejte si vzít právo rozhodovat sám za sebe.U
+ velmi rychlé
potřebujete k rozhodnutí dalšího člověka
je tu určitá pravděpodobnost, že ani on neví

Na první dobrou

Vyberte první variantu, která vás napadla. Zajděte do první restaurace, která je po cestě. Jděte na první film, který je v seznamu. Vezměte první tričko, které je navrchu. Nekomplikujte to.
+ nezatěžujete se prakticky žádným rozhodováním a necháváte tuto kapacitu pro složitější úkoly
první varianta nemusí být ta nejlepší

Věštírna

Na webových stránkách např. věštírny si můžete najít požadovaný způsob zjištění výsledku (Ty jednodušší najdete v rubrice Věštění) a vyzkoušet, co vám předpovídají karty, runy a další.
+ jednoduchost, stačí kliknout
nepřinese to rovnou jasný výsledek, musíte si odpověď nějak přenést na svou záležitost a podle toho se rozhodnout

Hra v kostky

Když padne sudé číslo, volím první možnost, když liché, tak tu druhou. Nebo přiřadím každé variantě číslo a budu házet, dokud některé z nich nepadne.
+ dá se rozhodovat s více variantami
zdlouhavé
ne každý nosí po kapsách hrací kostku

Kámen nůžky papír

Pokud vyhraji já, vyberu první variantu, pokud udivený náhodný kolemjdoucí, tak tu druhou. Podobně to bude fungovat v případě sudá/lichá.
+ zábavné
+ rychlé
potřebujete k tomu druhého člověka

Závěrem k tématu rozhodování krátký citát:
„Netrapte se tolik s tím, co jste udělali, protože v tu chvíli jste to tak udělat chtěli….“

… a možná jste se stejně rozhodli špatně 😀

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *