Prezentování IV. – skript

Tak pozor! S tím chválením to nepřehánět. Stále máme velký kus před sebou.

Teď budeme skládat témata, která jsme si v předchozím kroku vytvořili. Samotná témata ještě nejsou zárukou dobré prezentace. Velký vliv na výsledek má i jejich pořadí. Začít příběh závěrem, pokračovat úvodem a navázat zápletkou je dosti matoucí.

Proč právě 3 je to magické číslo? Odpovědí je, ač zrovna toto tvrzení nemám rád, protože to říkají všichni. Sám jsem to zatím nezkoumal. Proto jen tak namátkou vybírám první stranu googlení.

Takže těch magických trojek je celkem dost. Ale abychom neutekli od tématu. Musíme poskládat naši prezentaci.

Jak jsem psal v prvním díle. Nikdo Vás neposlouchá. Veškeré názory jsou utvořeny a zrovna před chvílí posluchač snědl i ten nejposlednější kousek veškerého moudra. Proto, aby nás poslouchal, mu musíme hned říct, proč nás má poslouchat. Hned od začátku mu musí být jasné o co tu jde. Hned, jasně a stručně. Proto si jako první ujasníme, co mu řekneme.

Cíl prvního kroku: Předat relevantní informace

Přesně tady se vyjímají ty 3 body, co si nesete z minulého článku. Jen je tu vezměte a pomalu jednoduše vysvětlete. Není důležité běžet do nejmenších detailů. Není to ani dobré.

Držte se stále blízko vaší hlavní linie. Musíte být stále na dohled myšlenky prezentace. Stejně jako když ve filmu v napjatých momentech hraje hudba. Je tam jen jako podkres, ale vy víte, že něco přichází. Jakmile se vytratí, vytratí se i napětí. Vy si oddechnete a napětí hážete za hlavu. Stejně tak posluchač jakmile vytratí myšlenku prezentace, háže prezentaci za hlavu. Úspěšně přetváříte posluchače na návštěvníky.

Nyní je cílem „mapa“/seznam. Jednotlivé body, které půjdou za sebou. (cesta autíčka kolem bodu 1 až 3) To je script toho co budete říkat. Aby to bylo úplné musíme k němu přilepit začátek a konec.

Cíl druhého kroku: Říci, proč to posluchače zajímá

Víte o čem budete mluvit a víte komu přednášíte, je to celkem jednoduché. Protože tím pádem víte, proč to chtějí poslouchat. Tak to jen řeknete nahlas. Pokud čtete tyto články, tak si dovolím odhadnout, že chcete lépe prezentovat. Proto jsem taky začal sérii větou:

„V této sérii příspěvků si ukážeme, jak z běžných prezentací udělat zajímavé.“

Snažil jsem se odhadnout, proč jste si tento článek vůbec otevřeli. Jestli se to povedlo můžete posoudit pouze vy. Stejně jako se někdy trefím, tak se i často netrefím. Není to žádná pohroma. Je to naprosto běžné. Mnohem horší je to nezkusit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *