Prezentování II. – sdělení

Toto není o tom co napsat na slajdy. Není. Není. Není.

Začátek všech prezentací nejsou slova „Dobrý den“. Začátek je chvíle, kdy sedíte u „rýsovacího prkna“ a celou prezentaci připravujete. Máte před sebou prázdný papír a položíte si otázku.

Co posluchači po mé prezentaci mají udělat?

To, je milí čtenáři, sdělení prezentace. Je to cílová páska o které uvažujete, když si teprve nazouváte boty k tréninku. Je to cokoli co nastane, poté co Váše prezentace skončí. Vše co pronesete bude zapomenuto. Vše co ukážete se vypaří. Pocity posluchačů přežijí.

Co je tím cílem? Co je to sdělení?

Například pobavení nad záchranou života…

A hlavně neholit celé Wookie!!!


Můžete prostě jen představovat, objevovat a lákat posluchače.


Pak jsou tu strohý popis. Jen informujete obecenstvo.

Donuťte posluchače cítit emoce. Houpejte je jako na houpačce a vystřelte je k Vašemu cíli. Vaše prezentace je autobus MHD. Ne, protože místnost je plná zpocených a smradlavých lidí. Za čelním sklem máte napsaný cíl. K tomu cíli jedete. Kolik Vašich prezentací mělo svůj cíl? Co měli posluchači udělat po skončení? Zamysleli jste se vůbec, proč to všechno říkáte? Přemýšlíte nad tím, jak se cítíte?

Příště, až budete vymýšlet co dáte na ten slajd, zastavte se. Vypněte PowerPoint a zeptejte se:

Co posluchači po mé prezentaci mají udělat?

Edit:

Sdělení by mělo zahýbat s těmito emocemi:

Znechucení: „Znechucení“ většinou nespojujeme s úspěšným postojem. Když je však znechucení správně nasměrováno a promyšleno, může mít na lidský život pozitivní vliv. Osoba, která se cítí svým vlastním životem naprosto znechucena, docílila kritického bodu. Je připravena říct: „Mám toho dost! Už takto nechci žít!“ Pozor! Jestliže se dokážete naprosto znechutit sebou samým, stane se to v den, kdy se vám život začne obracet.

Rozhodnost: Většina z nás potřebuje, aby ho někdo přitlačil ke stěně, má-li se rozhodnout. Dostali jsme se na své cestě… na naší cestě životem, ke křižovatce. Ať děláte cokoli, neutábořte se na křižovatce. MYSLETE! Rozhodněte se, co v životě chcete. JEDNEJTE! Podnikněte něco k dosažení svého cíle. VYTRVEJTE! Buďte vytrvalí, dokud se váš život nezačne měnil pozitivním směrem. Rozhodnutí jsou cesty k potenciálu čisté síly, který leží ve vás. Pamatujte si, že se vaše minulost nerovná vaší budoucnosti a že v průběhu rozhodování jsou zaseta semena, která budou utvářet váš osud.

Touha: Nejlepší způsob, jak ve své duši zapálit oheň touhy, je přesně vědět, co chcete, a aktivně postupovat k tomuto cíli. Touha je hlavní krok k uskutečnění snů a cílů. Je to začátek všech úspěchů člověka.

Odhodlání: „Dokážu to!“ Tato dvě slova mají velkou moc. Když se rozhodnete konat nebo zemřít, nic vás nemůže zastavit. Horolezec říká: „Vylezu na tuhle horu. Říkají mi, že je příliš vysoká, velmi strmá nebo příliš obtížná. Ale já na ni vylezu. Uvidíte, jak vám mávám z vrcholu, nebo mě už nikdy nespatříte. Pokud se nedostanu na vrchol, už se nevrátím.“ Takové silné přesvědčení a odhodlání železné vůle vede k uvolnění veškeré vaší síly v zájmu dosažení maximálního úspěchu.

Mrkněte na celou sérii o prezentování.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *